Warrior Square, Southend-on-Sea

18 Feb

Warrior Square is a public open space redesigned by Gillespies Landscape Architects which reopened to the public in 2011. it is located on the site of a neglected Victorian park which is situated at the edge of the shopping district of Southend-on-Sea. The square is rectangular in shape with its long edges facing north/ south and its short edges facing east/ west. Being located on the site of an existing park there were numerous existing trees on the site, the majority of which were located along the north and south edges. These have mostly been retained. The west elevation of the park has been opened up to Chichester Road and a paved ‘plaza’ has been located at this end. At the centre of the square is a level lawn space.

Warrior Square, Southend-on-Sea - Overview of Square

Warrior Square, Southend-on-Sea – Overview of Square

Gillespies Plan - © Gillespies Landscape Architects

Gillespies Plan – © Gillespies Landscape Architects

Warrior Square, Southend-on-Sea - Square Plaza Frontage

Warrior Square, Southend-on-Sea – Square Plaza Frontage

Warrior Square, Southend-on-Sea - Newly Planted Tree in Paved Areas

Warrior Square, Southend-on-Sea – Newly Planted Tree in Paved Areas

Warrior Square, Southend-on-Sea - Timber Deck Between Paved Plaza and CEDec

Warrior Square, Southend-on-Sea – Timber Deck Between Paved Plaza and CEDec

Warrior Square, Southend-on-Sea - Existing Tree Retained in Paved Area

Warrior Square, Southend-on-Sea – Existing Tree Retained in Paved Area

Along the north edge of the square a continuous wooden bench has been installed, this forms the boundary along this edge. The bench is lit at night by over size angle poise type lamps.

Warrior Square, Southend-on-Sea - Timber Bench to North Side of Square

Warrior Square, Southend-on-Sea – Timber Bench to North Side of Square

Warrior Square, Southend-on-Sea - Lighting to Timber Benches

Warrior Square, Southend-on-Sea – Lighting to Timber Benches

Warrior Square, Southend-on-Sea - Decking Between Paved and CEDec Areas

Warrior Square, Southend-on-Sea – Decking Between Paved and CEDec Areas

Warrior Square, Southend-on-Sea - Existing Trees in CEDec

Warrior Square, Southend-on-Sea – Existing Trees in CEDec

To the south side of the square in situ cast concrete planters form the boundary. The planters are low and wide enough along there edge to provide informal seating.

Warrior Square, Southend-on-Sea - Raised Planters and CEDec to South Side of Square

Warrior Square, Southend-on-Sea – Raised Planters and CEDec to South Side of Square

Warrior Square, Southend-on-Sea - Raise Concrete Planter to South Side of Square

Warrior Square, Southend-on-Sea – Raise Concrete Planter to South Side of Square

Warrior Square, Southend-on-Sea - CEDec Footpath to South Side of Square

Warrior Square, Southend-on-Sea – CEDec Footpath to South Side of Square

 

Davis Landscape Architecture

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: