Aquatic Centre Landscape, Stratford, London

4 Apr

As Queen Elizabeth Olympic Park opens to the public this weekend it feels timely to have a look at the landscape surrounding one of its iconic buildings, the London Aquatic Centre, designed by Zaha Hadid Architects. This oval building is located on a plot where its north entrance is approximately 5m above its south car parking level. Connecting the car park level to the building entrance are two arcing stepped footpaths. A tapering planting bed is located between this footpath and building, this is widest at the bottom diminishing to a point at the top. This is planted with an evergreen grass and provides all year round interest. At the south end of the building a grass stepped green wall has been installed. This has been stepped to accommodate the venting in the horizontal plane, required by the aquatic centre

Aquatic Centre Landscape, Stratford - Bottom Elevation Showing Green Wall

Aquatic Centre Landscape, Stratford – Bottom Elevation Showing Green Wall

Aquatic Centre Landscape, Stratford - Fair Faced Concrete Retaining Wall and Balustrade

Aquatic Centre Landscape, Stratford – Fair Faced Concrete Retaining Wall and Balustrade

Aquatic Centre Landscape, Stratford - Concrete Steps, Resin Bonded Gravel, Grass Planting and Green Wall

Aquatic Centre Landscape, Stratford – Concrete Steps, Resin Bonded Gravel, Grass Planting and Green Wall

Aquatic Centre Landscape, Stratford - Fair Faced Concrete Steps

Aquatic Centre Landscape, Stratford – Fair Faced Concrete Steps

Aquatic Centre Landscape, Stratford - Lighting Under Handrail

Aquatic Centre Landscape, Stratford – Lighting Under Handrail

Aquatic Centre Landscape, Stratford - Balustrade Detail

Aquatic Centre Landscape, Stratford – Balustrade Detail

Aquatic Centre Landscape, Stratford - View Down the Steps form the Upper Landing

Aquatic Centre Landscape, Stratford – View Down the Steps form the Upper Landing

Aquatic Centre Landscape, Stratford - Upper Landing Grass Planting

Aquatic Centre Landscape, Stratford – Upper Landing Grass Planting

Aquatic Centre Landscape, Stratford - Upper Level Planting and Resin Bonded Surface

Aquatic Centre Landscape, Stratford – Upper Level Planting and Resin Bonded Surface

Davis Landscape Architecture

 

Advertisements

One Response to “Aquatic Centre Landscape, Stratford, London”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Queen Elizabeth Olympic Park, Stratford, London | landscape architect's pages - 20/06/2014

    […] a more healthy life style. This has been achieved by providing, amongst other things, a public aquatics centre (designed by Zaha Hadid), cycle routes, pedestrian routes and opportunity for outdoor activity. […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: