Commercial Landscape


Below is a selection of landscape architectural projects which contain elements of or are from the commercial sector of work, completed by Davis Landscape Architecture.

Science Village - Chesterford Research Park, Cambridgeshire We were appointed by our client to provide landscape related information to discharge landscape conditions; enable the tender of the external works package; periodically attend progress meeting and to inspect the on site works. The Science Village development is a laboratory and office space building set within the attractive setting of open parkland, an arboretum and lakes. These in conjunction with other laboratory, office and supporting buildings combine to form Chesterford Research Park. The main body of the external works within this development is comprised of vehicular circulation, parking and pedestrian circulation. The palette of materials were carefully selected to ensure the landscape setting complemented that of the built form. Contrasting materials were selected to define the vehicular running surface and the parking bays, with contrasting blocks defining the edges of the individual bays. The edge of the plot is defined in such a way so as to be sympathetic to it rural landscape setting, using mainly native hedging species and trees. The design intention was to provide valuable wildlife habitat and foraging opportunities for the fauna found within the vicinity of the park and to support our client’s BREEAM application. Planting within the plot is of a more ornamental style and is visually appropriate to its mainly hard paved setting. Client Aviva Investors Developer Churchmanor Estates Co. Plc. Architect BCR Architects

Chesterford Research Park Science Village Office Laboratory

90 Hills Road, Cambridge We were appointed as the project landscape architect for this commercial refurbishment project located close to the train station in Cambridge. We were tasked with the preparation of landscape related information to discharge planning Conditions and for the preparation of landscape architects’ information to enable the tender of the external works. Stepped access to the building frontage was required to address the difference in level between the building entrance and pavement level. We worked closely with the project architects to ensure a desirable outcome was achieved. As it was not possible to accommodate a DDA compliant ramp within the limited space to the building frontage it was necessary to incorporate a platform lift within our landscape proposals. The planting was of a simple linear design and used a mixture of evergreen shrubs and deciduous planting with attractive winter stems. The evergreen planting was of a sufficient height to provide visual screening to venting which discharged air from below the upper level, and behind the planting. Client Daejan Limited Architect BCR Architects

90 Hills Road, Cambridge Commercial Landscape Design

Aldi Store, Witham, Essex  We were appointed by our client to provide them with information to satisfy landscape related reserved matters and to provide them with a full landscape package of drawn and written information to enable the tender of the external works for this new build retail store in Essex.  This site already had outline planning consent for a retail development in this location. We worked closely with the architects to arrive at a scheme that satisfied the proscriptive requirements of the local planning department whilst providing the end user with a building and setting that satisfied their needs.  The existing treed edge to the north west corner of the site was particularly sensitive and the planning department were very keen that this should be preserved and extended. The end users required that the site edges should provide views of the store from passing vehicles. A compromise was struck between these two apparently conflicting requirements to the satisfaction of the planners and the end user.  Landscape Institutes Work Stage: D to F/G  Client: Churchmanor Estates Co. Plc.  Architect: BCR Architects

Aldi Store, Witham, Essex – Commercial Landscape Design

 

Crown Street Southwark, London We were appointed by our client to develop a planning approved scheme and to provide them with information to discharge all landscape related conditions for this mixed use development. As the site is adjacent to a railway viaduct with arches which are occupied by local business our proposals needed to provide them with vehicular access whilst giving the site the feel of a pedestrian focused space. A the heart of this development is a public open space. The space has been designed in such a way so as to be permeable to pedestrians along its north, south and east edges. The planting within this space will help to provide enclosure and has been used to create a number of spaces where residents and friends can meet. This project is due for completion in 2015. Client Parritt Leng Architect Parritt Leng

Crown Street Mixed Use Residential

Ravenscourt House Hammersmith  We were commissioned to provide landscape related information for a detailed planning application for this proposed student accommodation development located in west London.  The proposed built form is comprised of three blocks that are orientated approximately north south. The central and east blocks are joined at ground floor level creating the main pedestrian entrance to the development. This arrangement of built form creates three courtyard spaces. The south and west courtyards are located at lower ground floor level whilst the north courtyard is at ground floor.  The three spaces have been designed to be visually pleasing when viewed from above whilst providing the necessary access routes through the scheme. The two lower ground floor courtyards have been designed as spaces for the students to inhabit and relax. Seating has been proposed and a variety of spaces have been created with proposed planting and small trees.  The north courtyard connects the entrance to the proposed development with the main road. This has been kept visually free of clutter to enable clear navigation to the main entrance. This space also allows for two disabled parking spaces, cycle storage and access to the plant and bin store rooms.  Client Abanar LLP Architect Fraser Brown MacKenna

East Village Marketing Suite Commercial Development

Marine Plaza, Southend On Sea  We were commissioned to provide landscape related information for a detailed planning application for this proposed mixed use development located to the east of London.  The proposed development is located in a seafront location overlooking the promenade  and  sea. Fronting onto the promenade at ground and first floor levels active frontage is proposed, this most likely will be in the form of cafes and restaurants. The reset of the development, including the  eight and twelve floor towers to the site frontage is to be residential apartments.  The central landscape is located over the basement car park. This car park provides all the parking for this development. This central landscape, as well as providing amenity space for residents and visitors to this development, must provide service vehicle access across the site. The planting in the central part of this site is maritime in  nature and is planted through a mulch reminiscent of a dune landscape.  The landscape proposals for this scheme were inspired by the adjacent coastal environment. The marks left by advancing and receding tides, maritime planting and the colours and hues of materials in this location all informed  decisions  made about the design elements of this scheme.  Client: Inner London Group Architect: Stock Woolstencroft

Marine Plaza Residential Mixed Use Development

 

Gutenborg, St. Petersburg, Russia We were commissioned by the Bryden Wood Architects to provide two landscape layouts for a typical plot on this £1bn, 15,600 apartment development. Our information formed part of the architect’s bid submission to develop a chassis design in which our team was successful. Our proposals needed to consider the interface between the public and private realm, provide meaningful public open space and to specify plant material suitable for this environment. Client: SPb Renovation Architect: Bryden Wood Architects

Gutenborg, St Petersburg, Russia, Mixed Use Residential Development

The Oaks, Acton, London We were appointed by our client to provide landscape related information to support detailed planning submission for this proposed 144 residential units, 5,000m2 commercial space and 2,444m2 refurbished retail unit mixed use development located in west London. The site is located at the heart of Acton town centre and is intended to provide improved shopping facilities at ground level and significant housing above. It is part of the plan to continue to regenerate the area. At ground level, our proposals addressed the proposed buildings interface with the existing urban context. The needs of deliveries, commercial unit access and pedestrian access have all been considered within our design. The banding within the ground floor paving pattern responds to the elevational treatment of the building, providing a suitable context in which the building is to be located. In addition we have proposed new connection routes from the proposed development into an existing adjacent park. The intention of this additional proposal is to bring this existing under used park into common use and to create a safer, self policing environment. Our second and third floor proposals responds to the needs of the adjacent proposed residential units. Enclosed private patios are dedicated to all adjacent residential units. Communal spaces are proposed for use of all residents. These include hard and soft landscape elements and three informal play areas split of the two levels. In locations where roof are not publicly accessible, green roofs were proposed. We were commissioned by the client to carry out a landscape appraisal of this small park, formally a burial ground. This appraisal was prepared to support a detailed planning application for an adjacent site. The details of this report informed the boundary treatment between the two plots and the locations of proposed connection into the existing park. This document help to support the argument that the connections proposed would help to enliven and reinvigorate this under used public space. Landscape Institutes Work Stage: D Client: Acton Regeneration Co. Architect: StockWool

The Oaks, Acton, London – Mixed Use Development

Finchley Road, North London  We were appointed by the architect to develop a planning approved scheme and to provide them with information to discharge all landscape related conditions  for this mixed use development located in west London. In addition our remit was to provide a full tender pack of information to enable the tender of the soft landscape element of work.  Our proposals needed to consider the entire courtyard space and frontage to the residential block to the south were located over a podium deck. Our proposals also need to carefully address the flat landscape to the south of the south building block and the sloping footway of Llanvanor Road.  The planting scheme needed to consider the potentially stressed environment in which these plants are expected to grow. Both shading from the surrounding proposed building and the limited growing medium over the podium deck were considered.  The courtyard faces of the building elevations were to be greened with planting. Significant design consideration was given to this important element of our proposals.  Architect Stock Woolstencroft

Finchley Road Residential Mixed Use Development

 

High Street Southgate, London  We were approached by the planning consultant to join them and assist in the discharge of the existing landscape planning conditions as well as complete the landscape proposals for a new planning application.  Our proposals needed to address the requirement for various spaces including public, semi–public and semi private realm within a tight site with limited outdoor space. We satisfactorily addressed the streetscape with the planners requirement to find room for tree planting whilst balancing the publicly accessed commercial forecourt with parking requirements against the semi-public residents courtyard entrance which also needed to accommodate bin storage and amenity space! The rear area was carefully manipulated to accommodate cycle storage with a residents amenity garden space. Our work also included  the proposals for a lighting scheme to all ground floor areas.  The proposals were successful in discharging the landscape planning conditions as well as obtaining the new planning consent.   Client Wilmer Property  Planning Consultant Studio Aitken

High St Southgate Commercial Development

Aberfeldy New Village London  We were approached by  the lead  consultant to join them as part of  a team to produce landscape related information as part of a bid for the first phase of this mixed use development in east London.   Our proposals needed to address the requirements of the various spaces including public, semi-public, and semi-private realm. Part of the brief, being the first of a number of phases of this development, was to appropriately connect the main access route (running north south through the development) to the existing pedestrian thoroughfare to the south. Careful manipulation of levels was necessary to ensure all areas were accessible to all  as the existing carriageway to the south is two metres higher than the FFL of the adjacent proposed buildings. The retention of a significant line of existing trees in this  location was also essential.    The proposals for the main carriageways through this part of the site adopted the principals of shared surfaces with similar paring material proposed for both ‘carriageway’ and ‘footway’. A public square is proposed at their intersection with the intention of occasional community events and markets.   Architect Stock Woolstencroft

Aberfeldy Residential Home Zone Development

We were appointed by our client to provide landscape related information for detailed planning submissions; to discharge landscape related conditions and prepare tender information for the soft landscape element of Plots K and L at Chelmsford Business park. These two plots were developed independently and treated as individual projects for the duration of our appointment. These two development plots are adjacent to an archeological site to their south, a TPO woodland to their east and a number of individual TPO trees (two on plot K and one on Plot L). Careful consideration was given to the on plot kerb and paving alignments so as to minimise the root damage caused to the on plot TPO trees. The local authorities tree officer was required to sign off our proposals prior to construction taking place. A carefully selected plant palette was chosen to give the planted scheme the best chance of survival. Plants were chosen that were less palatable to rabbits as there was a significant presence on site. In addition it was required that they provide all year round visual interest. Finally, we were required to work closely with the appointed ecologist to enable our client to achieve the desired BREEAM outcome. BREEAM dictated that our plant specification had a significant portion of native species and a number of bird and bat boxes needed to be accommodated within our final proposals.

Chelmsford Business Park

 

 

We were appointed by a client’s agent to provide them with landscape architect’s information to support a detailed planning submission for this commercial coffee outlet at the edge of a retail park on the north edge of Huntingdon, Cambridgeshire. The landscape design for this project dealt with the pedestrian entrance to the building, an outdoor seating area for customers and the outlet’s parking requirements for a number of disabled users. Within the plot boundary, to its western edge, six small to medium sized TPO trees are located. Our landscape proposals needed to consider these within our final landscape layout. Our proposals needed to minimise the detrimental impact of development on their roots. The Local Authority Tree Officer was very interested in our landscape layout, particularly the locations of proposed trees and the detail of their installation. Due to the narrow zone in which the proposed trees were to be planted it was necessary to specify a plastic load bearing cell structure (backfilled with topsoil) beneath areas of hard paving. This detail ensured the roots of trees planted in these locations would thrive. After much negotiation the Tree Officer accepted our proposals and our details were approved.

Costa Coffee, Huntingdon Landscape

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: