Masterplan Projects


Below is a selection of masterplan landscape architectural projects completed by Davis Landscape Architecture.

Star Lane Phase 1, Great Wakering  We were commissioned to provide landscape related information for a detailed planning submission for this proposed 120 unit, 3.2ha residential development located at the edge Green Belt. The proposed built form is of a low density, with each unit having access to a private rear garden.  The majority of the public realm within the site adopts the principals of Home Zone, with carriageway and footway being on the same level. This design is to encourage vehicular traffic to move slowly and to give the pedestrian priority. Slower traffic speeds will also enable and encourage safe doorstep play.  Generally, each unit frontage accommodates one parking space, pedestrian access to the property  and boundary planting. There are other small blocks of unallocated parking throughout the site.  Three community parks are accommodated within the site, two of which have dedicate play grounds.  Client Inner London Group Architect Stock Woolstencroft

Star Lane Ph1 Residential Home Zone Development

Hotel Neptune, Czech Republic  We were approached by an hotel owner in the Czech Republic to provide them with ideas on how they could develop land within the ownership of the hotel. The land is currently only being used during the winter months as a nursery ski slope.  The client did not have any ideas as to how things should develop, we therefore worked closely with them to define a clear brief.  The main emphasis of the project  was to build on the existing attributes of the sloping site and come up with design strategies to diversify the potential land use and visitor facilities. Optimising the use of the site across the seasons and incorporating the potential for holiday day trippers also became a key part in the strategy to maximise the potential of Hotel Neptune.  It is anticipated that the master plan would be implemented over the coming years.   Client Hotel Neptune

Hotel Neptune, Czech Republic, Concept Masterplan

Former Greyhound Stadium, Oxford  We were commissioned to provide landscape related information for a detailed planning application for this proposed 220 unit, 3.5ha residential development located at the edge of an urban centre.  The proposed built form is of a low density and creates a variety of spaces. To the north boundary of the site three mews type courtyards are proposed. At the heart of the site three connected distinct public open space are proposed.   At three locations across the site children’s playgrounds are proposed, these are comprised of both natural and structured play elements.   The layout of the site adopts the principals of the ‘home zone’. It has been designed to encourage vehicular traffic to move slowly and to give the pedestrian priority.  SUDS principals have been generally adopted to deal with the surface water drainage. In a number of locations swales have been introduced into the park to deal with some of the surface water run. Permeable paved surfaces are proposed widely across the site.  Client: Galliard Homes Architect: GML Architects

Oxford Stadium Residential Home Zone Development

 

Tyson Road London  We were appointed by the client to develop a planning approved scheme to a full tender package of information to enable the tender and construction of this project.  There were numerous constraints imposed on our landscape proposal by the existing site conditions. There are a high number of trees on site, many of which were covered by TPO’s. The topography of the site has a significant fall, in excess of 10m from one corner of the site to the other. From a cost perspective we were tasked with finding solutions to minimise the volume of fill to be carted off site.  Our proposals accommodated  the needs of vehicular access to undercroft parking, compliance with the DDA and the access needs of refuse and delivery vehicles. In addition our proposals needed to deliver a meaningful public open space at the heart of this scheme.  The planting for this scheme was specified to create a number of distinct zones across the site, provide all year round interest and to provide food and shelter for our native fauna.  Client Loromah Estates Architect Bryden Wood Architects

Tyson Road Residential Development

The Oaks, Acton, London We were appointed by our client to provide landscape related information to support detailed planning submission for this proposed 144 residential units, 5,000m2 commercial space and 2,444m2 refurbished retail unit mixed use development located in west London. The site is located at the heart of Acton town centre and is intended to provide improved shopping facilities at ground level and significant housing above. It is part of the plan to continue to regenerate the area. At ground level, our proposals addressed the proposed buildings interface with the existing urban context. The needs of deliveries, commercial unit access and pedestrian access have all been considered within our design. The banding within the ground floor paving pattern responds to the elevational treatment of the building, providing a suitable context in which the building is to be located. In addition we have proposed new connection routes from the proposed development into an existing adjacent park. The intention of this additional proposal is to bring this existing under used park into common use and to create a safer, self policing environment. Our second and third floor proposals responds to the needs of the adjacent proposed residential units. Enclosed private patios are dedicated to all adjacent residential units. Communal spaces are proposed for use of all residents. These include hard and soft landscape elements and three informal play areas split of the two levels. In locations where roof are not publicly accessible, green roofs were proposed. We were commissioned by the client to carry out a landscape appraisal of this small park, formally a burial ground. This appraisal was prepared to support a detailed planning application for an adjacent site. The details of this report informed the boundary treatment between the two plots and the locations of proposed connection into the existing park. This document help to support the argument that the connections proposed would help to enliven and reinvigorate this under used public space. Landscape Institutes Work Stage: D Client: Acton Regeneration Co. Architect: StockWool

The Oaks, Acton, London – Mixed Use Development

Marine Plaza, Southend On Sea  We were commissioned to provide landscape related information for a detailed planning application for this proposed mixed use development located to the east of London.  The proposed development is located in a seafront location overlooking the promenade  and  sea. Fronting onto the promenade at ground and first floor levels active frontage is proposed, this most likely will be in the form of cafes and restaurants. The reset of the development, including the  eight and twelve floor towers to the site frontage is to be residential apartments.  The central landscape is located over the basement car park. This car park provides all the parking for this development. This central landscape, as well as providing amenity space for residents and visitors to this development, must provide service vehicle access across the site. The planting in the central part of this site is maritime in  nature and is planted through a mulch reminiscent of a dune landscape.  The landscape proposals for this scheme were inspired by the adjacent coastal environment. The marks left by advancing and receding tides, maritime planting and the colours and hues of materials in this location all informed  decisions  made about the design elements of this scheme.  Client: Inner London Group Architect: Stock Woolstencroft

Marine Plaza Residential Mixed Use Development

 

Aberfeldy New Village London  We were approached by  the lead  consultant to join them as part of  a team to produce landscape related information as part of a bid for the first phase of this mixed use development in east London.   Our proposals needed to address the requirements of the various spaces including public, semi-public, and semi-private realm. Part of the brief, being the first of a number of phases of this development, was to appropriately connect the main access route (running north south through the development) to the existing pedestrian thoroughfare to the south. Careful manipulation of levels was necessary to ensure all areas were accessible to all  as the existing carriageway to the south is two metres higher than the FFL of the adjacent proposed buildings. The retention of a significant line of existing trees in this  location was also essential.    The proposals for the main carriageways through this part of the site adopted the principals of shared surfaces with similar paring material proposed for both ‘carriageway’ and ‘footway’. A public square is proposed at their intersection with the intention of occasional community events and markets.   Architect Stock Woolstencroft

Aberfeldy Residential Home Zone Development

Albyns Close, Havering, London. We were appointed as landscape architects by our client and tasked to develop the public realm landscape strategy for this new build residential development. This was then worked up to a level sufficient to submit to the local authority as part of a detailed planning submission for this site. Our proposals adopted the principals of ‘home zone’, providing its resident’s children with the opportunity for door step play. There is no clear delineation between the footway and vehicle running surface, encouraging slower traffic speeds. Vehicles access the site via an exiting vehicular crossover, this new street will provide parking for the three blocks to the north east of this spine road. Within this part of the site a small public park has been accommodated. The vehicular access within the three terraces to the south west end of the site has a deliberately narrow access route to encourage slow traffic speeds on this shared surface. These routes also provide access requirements for service vehicles. To the front of each of these houses a parking space, a seat by the front door, a bin store and planting is accommodated. The gardens to their rears are paved, each have a cycle store and, where space allows, an area of grass is provided. In addition, where possible, each rear garden is provided with a gated access. Client London Borough of Havering Architect StockWool

Albyns Close Home Zone Residential Development

Crown Street Southwark, London We were appointed by our client to develop a planning approved scheme and to provide them with information to discharge all landscape related conditions for this mixed use development. As the site is adjacent to a railway viaduct with arches which are occupied by local business our proposals needed to provide them with vehicular access whilst giving the site the feel of a pedestrian focused space. A the heart of this development is a public open space. The space has been designed in such a way so as to be permeable to pedestrians along its north, south and east edges. The planting within this space will help to provide enclosure and has been used to create a number of spaces where residents and friends can meet. This project is due for completion in 2015. Client Parritt Leng Architect Parritt Leng

Crown Street Mixed Use Residential

 

Al Wakrah Waterfront Qatar  We were short listed to enter an ideas competition to provide the client with a strategic master plan for  a 6km stretch of waterfront in Qatar’s second largest city 5km to the south of Doha, Al Wakrah.  We approached Barr Gazatas architects to help us with providing  information relating to the built form and to help with producing graphics.  Our understanding of the client’s brief was to create an appropriate public realm for Al Wakrah’s water frontage. The waterfront is to be part of the first phase in the regeneration of this city in readiness for a thirty fold increase in its population over the coming decades. Our proposals were to provide facilities to attract  weekend tourists and international tourists. The intention was for our proposal to seamlessly stitch into the existing urban fabric of this existing historic city.    Elements  contained within our proposal included the refurbished existing historic suq, the existing harbour, a marina, boat workshops, a hotel complex , an extended existing park, new shopping districts a new park and various civic buildings.  We felt transport an important issue to be tackled to create a successful and pleasant pedestrian waterfront. This formed a core part of our proposal. A rapid transit system followed the linear route of the waterfront, local and intercity water busses were proposed and cycle stations were incorporated into the design.  Client PEO (Qatar)  Architect Barr Gazatas

Al Wakrah Waterfornt Landscape Masterplan

Star Lane Ph2, Great Wakering, Essex  Our landscape architects were commissioned to provide landscape related information for an outline planning submission for this proposed 400 unit, 11ha low density residential development, located at the edge of Green Belt.  The majority of the residential public realm within the site adopts the principals of Home Zone, with carriageway and footway being on the same level. This design is to encourage slower vehicular speeds and to give the pedestrian priority. With slower traffic speeds safe doorstep play becomes a real possibility.  The drainage proposals for this site adopt the principals of Sustainable Urban Drainage Systems (SUDS). The surface water from the carriageways and footways drain into swales at the edges of strategic roads. As well as functioning as a sustainable drainage solution these swales provide a valuable ecological resource and are to be planted accordingly.  As a buffer zone between the proposed residential development and the existing wildlife zone (surrounding the lakes to the south) an ecological park is proposed. This will enable residents within the vicinity of this park to have an accessible public open space and possibilities to enjoy wildlife close up.  Landscape Institutes Work Stage: C  Client: Inner London Group  Architect: StockWool

Star Lane Ph2 Residential Home Zone Development

We were appointed by a developer client to reconfigure a consented scheme in order that it may be resubmitted to the local authority for approval. We were then tasked to prepare landscape architects  information to satisfy Conditions, produce full tender and construction packages of information to enable the external works to be built and finally to monitor the on site works.  This new build residential scheme is located on a brown field site of a former factory. There were no existing trees on site and the plot was considered to be of low ecological value by our ecological consultant.  Contamination, surface water drainage, existing levels and the interface at the plot boundary all needed to be considered as part of the design process. The access and circulation of fire tender, refuse and delivery vehicles were accommodated within our carriageway design.  Part of the car parking for the site is located under the north residential block and carriageway. In this location the entire landscape design is located over a podium deck and has been detailed accordingly.  The site has been designed as a 'Home Zone' with shared surfaces throughout. Where possible all ground floor units were given private gardens with a patio and some planting. A dedicated under 5’s play area has been incorporated into the public realm landscape and a linear park has been located to the rear of the development.  Client Galliard Homes  Architect Fleming Maguire Architects

Silver Works, Collindale, London

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: