Mixed Use Landscape


Below is a selection of landscape architectural projects from our mixed use sector of work completed by Davis Landscape Architecture.

Crown Street Southwark, London We were appointed by our client to develop a planning approved scheme and to provide them with information to discharge all landscape related conditions for this mixed use development. As the site is adjacent to a railway viaduct with arches which are occupied by local business our proposals needed to provide them with vehicular access whilst giving the site the feel of a pedestrian focused space. A the heart of this development is a public open space. The space has been designed in such a way so as to be permeable to pedestrians along its north, south and east edges. The planting within this space will help to provide enclosure and has been used to create a number of spaces where residents and friends can meet. This project is due for completion in 2015. Client Parritt Leng Architect Parritt Leng

Crown Street Mixed Use Residential

Marine Plaza, Southend On Sea  We were commissioned to provide landscape related information for a detailed planning application for this proposed mixed use development located to the east of London.  The proposed development is located in a seafront location overlooking the promenade  and  sea. Fronting onto the promenade at ground and first floor levels active frontage is proposed, this most likely will be in the form of cafes and restaurants. The reset of the development, including the  eight and twelve floor towers to the site frontage is to be residential apartments.  The central landscape is located over the basement car park. This car park provides all the parking for this development. This central landscape, as well as providing amenity space for residents and visitors to this development, must provide service vehicle access across the site. The planting in the central part of this site is maritime in  nature and is planted through a mulch reminiscent of a dune landscape.  The landscape proposals for this scheme were inspired by the adjacent coastal environment. The marks left by advancing and receding tides, maritime planting and the colours and hues of materials in this location all informed  decisions  made about the design elements of this scheme.  Client: Inner London Group Architect: Stock Woolstencroft

Marine Plaza Residential Mixed Use Development

The Oaks, Acton, London We were appointed by our client to provide landscape related information to support detailed planning submission for this proposed 144 residential units, 5,000m2 commercial space and 2,444m2 refurbished retail unit mixed use development located in west London. The site is located at the heart of Acton town centre and is intended to provide improved shopping facilities at ground level and significant housing above. It is part of the plan to continue to regenerate the area. At ground level, our proposals addressed the proposed buildings interface with the existing urban context. The needs of deliveries, commercial unit access and pedestrian access have all been considered within our design. The banding within the ground floor paving pattern responds to the elevational treatment of the building, providing a suitable context in which the building is to be located. In addition we have proposed new connection routes from the proposed development into an existing adjacent park. The intention of this additional proposal is to bring this existing under used park into common use and to create a safer, self policing environment. Our second and third floor proposals responds to the needs of the adjacent proposed residential units. Enclosed private patios are dedicated to all adjacent residential units. Communal spaces are proposed for use of all residents. These include hard and soft landscape elements and three informal play areas split of the two levels. In locations where roof are not publicly accessible, green roofs were proposed. We were commissioned by the client to carry out a landscape appraisal of this small park, formally a burial ground. This appraisal was prepared to support a detailed planning application for an adjacent site. The details of this report informed the boundary treatment between the two plots and the locations of proposed connection into the existing park. This document help to support the argument that the connections proposed would help to enliven and reinvigorate this under used public space. Landscape Institutes Work Stage: D Client: Acton Regeneration Co. Architect: StockWool

The Oaks, Acton, London – Mixed Use Development

 

Finchley Road, North London  We were appointed by the architect to develop a planning approved scheme and to provide them with information to discharge all landscape related conditions  for this mixed use development located in west London. In addition our remit was to provide a full tender pack of information to enable the tender of the soft landscape element of work.  Our proposals needed to consider the entire courtyard space and frontage to the residential block to the south were located over a podium deck. Our proposals also need to carefully address the flat landscape to the south of the south building block and the sloping footway of Llanvanor Road.  The planting scheme needed to consider the potentially stressed environment in which these plants are expected to grow. Both shading from the surrounding proposed building and the limited growing medium over the podium deck were considered.  The courtyard faces of the building elevations were to be greened with planting. Significant design consideration was given to this important element of our proposals.  Architect Stock Woolstencroft

Finchley Road Residential Mixed Use Development

Gutenborg, St. Petersburg, Russia We were commissioned by the Bryden Wood Architects to provide two landscape layouts for a typical plot on this £1bn, 15,600 apartment development. Our information formed part of the architect’s bid submission to develop a chassis design in which our team was successful. Our proposals needed to consider the interface between the public and private realm, provide meaningful public open space and to specify plant material suitable for this environment. Client: SPb Renovation Architect: Bryden Wood Architects

Gutenborg, St Petersburg, Russia, Mixed Use Residential Development

Highbury Grove, Highbury, London  We were appointed by our client to provide them with landscape architects information to submit to the local authority to satisfy landscape related information for this refurbished and new build residential development with one commercial unit.  Levels required much attention on this project as there is a significant fall from the entrance of the site to the rear. The existing building fronting onto Highbury Grove is to be retained whilst the mews type residential development and commercial unit to its rear is to be newly built. Due to existing levels, the new build element needed to be stepped.   The existing vehicular route that services the existing adjacent commercial units has been designed to function as a shared surface, providing pedestrian access to the residential and commercial unit.  All pedestrian access routes to the properties were designed to be Building Control Part M compliant. Working closely with the architect building levels were set so this could be achieved.  The new build houses accommodate gardens to the front and rear. The front gardens are enclosed with a small dwarf wall, hedge type planting and a single tree. These gardens are paved and function as access to each individual house and provide each  with a single cycle store.   Landscape Institutes Work Stage: E  Client: Noble House Properties  Architect: Gpad Architecture

Highbury grove, London – Shared Space Residential Landscape

 

Aberfeldy New Village London  We were approached by  the lead  consultant to join them as part of  a team to produce landscape related information as part of a bid for the first phase of this mixed use development in east London.   Our proposals needed to address the requirements of the various spaces including public, semi-public, and semi-private realm. Part of the brief, being the first of a number of phases of this development, was to appropriately connect the main access route (running north south through the development) to the existing pedestrian thoroughfare to the south. Careful manipulation of levels was necessary to ensure all areas were accessible to all  as the existing carriageway to the south is two metres higher than the FFL of the adjacent proposed buildings. The retention of a significant line of existing trees in this  location was also essential.    The proposals for the main carriageways through this part of the site adopted the principals of shared surfaces with similar paring material proposed for both ‘carriageway’ and ‘footway’. A public square is proposed at their intersection with the intention of occasional community events and markets.   Architect Stock Woolstencroft

Aberfeldy Residential Home Zone Development

Salter Street London  We were commissioned to provide landscape related information for a detailed planning application for this proposed commercial and residential development located in east London.  The proposed built form  is located tight up against the plot boundary  on all sides apart from the elevation facing the DLR. A small courtyard space is proposed in this location due to constraints imposed by the DLR. It is proposed that this space is simply paved  with coloured bands of brick pavers reflecting the banding found in the elevation of the building. The south part of this space is located under the overhang of the DLR platform above. In this location a galvanised arched  trellis is proposed which mimics the arches found on the structure of the viaduct. This  trellis is proposed to be planted with shade tolerate planting and is to be up lit at night. It is envisaged that this space will occasionally be used by the occupants of the commercial unit and it is intended that it will look attractive when not in use at night.      Generally the strategy adopted for the drainage of this site is SUDS. Permeable block pavers are proposed and excessive rain will be accommodated in the planted areas.  We were approached by our client to identify and assess the quality of open spaces surrounding the location of a proposed mixed use, residential development.  This information was then used by the design team to inform if there was need for, and if so what type of, open space was required in the vicinity of this proposed development. It was also used a supporting document in the planning submission for this site.  Client Noble House Properties  Architect Stock Woolstencroft

Salter Street Residential Mixed Use Development

238 High Road, London  We were appointed by this client to prepare information to discharge landscape related information for this mixed use scheme. We were then requested to provide information to enable the tender of the external works and select a suitable contractor.   Our proposals needed to accommodate the requirements of the appointed ecologist so as to achieve the desired number of ECO credits within BREEAM.  Careful attention to ground levels was required so as to minimise the likely damage to the trees adjacent to the plot boundary. This detail was prepared to discharge a specific planning condition.  Client Branksome Developments Ltd.  Architect Make Space Architects

High Road Residential Mixed Use Development

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: