Podium Landscapes


Below is a selection of roof garden and podium deck landscape projects designed by Davis Landscape Architecture.

Wapping High Street, Wapping, London  We were appointed by our client as landscape architects for this residential development located on the north bank of the River Thames, London. Our scope of works was to prepare information to discharge landscape related conditions and to preparation of a full tender pack of information. The existing building is being converted for residential use and extended upwards. Our remit was to design a roof garden which is to be access by its residents.  Our proposals needed to consider the exposed environment in this location, seven floors up and on the banks of the River Thames. In addition we needed to be mindful of loading being imposed on the structural slab by our proposals. We needed to create an environment in which residents would want to visit and enjoy the stunning views which are on offer.  Access requirements to this roof space were also carefully considered as was the screening of necessary roof top plant and solar panels.  Landscape Institutes Work Stage: E to F/G  Client/ Contractor: O'Shea  Architect: Galliard Homes

Wapping High Street, London – Residential Roof Garden

The Grove, Golders Green, London  We were appointed by our client to provide them with information to satisfy landscape related conditions, provide them with a full landscape package of drawn and written information to enable the tender of the external works and to monitor the on site works for this new build residential development.  The entire development for this project is located over a basement car park. The implications of this is that the  hard and planted landscape located over a concrete slab on all four levels of our proposal. Careful consideration was given to the drainage of the paved and planted areas. In this instance a drainage mat onto of the waterproof structural slab was proposed.  At the first and second floors private terraces are proposed, these contain an area of paving with raised planters and glass balustrade to their perimeter. At the ground floor to the rear of the building a communal private garden is proposed. This is comprised of raised planters with climbers, shrubs and small trees. Within the large planters two vents to the basement car park needed to be accommodated, these were screened with planting. At the lower ground floor level private gardens are proposed for the flats on this level. Where possible climbers were proposed to provide some planing whiles maximising the usable space for the residents.  The front of this residential development needed to accommodate vehicular access to the lower ground floor car park, the main pedestrian entrance to all flat, covered bin stores and access to various service meters.  Landscape Institutes Work Stage: E to L  Client: CG Towers  Architect: Randall Architecture

The Grove, Golders Green, London Residential Roof Gardens

Ravenscourt House Hammersmith  We were commissioned to provide landscape related information for a detailed planning application for this proposed student accommodation development located in west London.  The proposed built form is comprised of three blocks that are orientated approximately north south. The central and east blocks are joined at ground floor level creating the main pedestrian entrance to the development. This arrangement of built form creates three courtyard spaces. The south and west courtyards are located at lower ground floor level whilst the north courtyard is at ground floor.  The three spaces have been designed to be visually pleasing when viewed from above whilst providing the necessary access routes through the scheme. The two lower ground floor courtyards have been designed as spaces for the students to inhabit and relax. Seating has been proposed and a variety of spaces have been created with proposed planting and small trees.  The north courtyard connects the entrance to the proposed development with the main road. This has been kept visually free of clutter to enable clear navigation to the main entrance. This space also allows for two disabled parking spaces, cycle storage and access to the plant and bin store rooms.  Client Abanar LLP Architect Fraser Brown MacKenna

Ravenscourt Residential Development

 

Belsize Park London  We were appointed as landscape architects for this residential  development located in north  London. Our scope of works was from preparing information to discharge landscape related conditions to the preparation of a full tender pack of information. This project is due for completion January 2015.  The proposed buildings are replacing four existing houses in a terrace located within a Conservation area.  Additional parking is located under the proposed house and under the proposed gardens. Within the envelope of the gardens there is a step in the basement slab which needs to be accommodated within the landscape design.  Our brief for the rear gardens was to maximise the usable space,  provide a housing for mechanical plant associated with the individual houses and to provide the end user with a high quality pleasant and flexible space.   The front gardens needed to provide a suitable means of access to the dwellings whilst providing space and access to the bin stores. The planting and paving needed to be suitable for an area of this architectural quality.  Finally we needed to resolve vehicular access requirements to the basement car park at the rear of the dwellings. This access also needed to accommodate occasional pedestrian access to two of the four rear gardens.  Client Galliard Homes  Architect Galliard Homes

Belsize Park Residential Development

Finchley Road, North London  We were appointed by the architect to develop a planning approved scheme and to provide them with information to discharge all landscape related conditions  for this mixed use development located in west London. In addition our remit was to provide a full tender pack of information to enable the tender of the soft landscape element of work.  Our proposals needed to consider the entire courtyard space and frontage to the residential block to the south were located over a podium deck. Our proposals also need to carefully address the flat landscape to the south of the south building block and the sloping footway of Llanvanor Road.  The planting scheme needed to consider the potentially stressed environment in which these plants are expected to grow. Both shading from the surrounding proposed building and the limited growing medium over the podium deck were considered.  The courtyard faces of the building elevations were to be greened with planting. Significant design consideration was given to this important element of our proposals.  Architect Stock Woolstencroft

Finchley Road Residential Mixed Use Development

Totteridge Lane, Totteridge, London  We were appointed  by our client to provide them with information to submit to the local planning authority to satisfy landscape related conditions; provide them with a package of information to enable them to tender the external works and to monitor to onsite externally works as they progressed. This included the production of a general arrangement drawings, planting plan with schedules and detailed section and a full NBS specification.  To the front of the site we needed to accommodate vehicular access to the car lift (located within the building envelope), and the requirements of the main pedestrian access to the the building's entrance In addition the requirements of service and refuse vehicles, including turning heads, needed to accommodated within this zone. We managed to satisfy these requirements by having a single paved pedestrian and vehicular surface to the building frontage, the pedestrian zone (and vehicular overrun) was finished with a resin bonded topping.  To the rear of the building a number of private roof garden patios are accommodated, these are located on top of the basement car park structural slab. It was decided, for simplicity of build, that these would be simply paved, with the paving slabs on pedestals. All planting on the structural slab is located in raised planters.  To the rear of the site a communal garden is located. A number of existing trees have been retained and additional planting proposed. Additional wild life friendly planting is accommodated within our proposals to ensure our client achieved the desired number of Code for Sustainable Homes credits.  Landscape Institutes Work Stage: E to L  Client: Bayview Homes Southern Ltd  Architect: DGA Architects

Totteridge Lane Residential Development

 

Marine Plaza, Southend On Sea  We were commissioned to provide landscape related information for a detailed planning application for this proposed mixed use development located to the east of London.  The proposed development is located in a seafront location overlooking the promenade  and  sea. Fronting onto the promenade at ground and first floor levels active frontage is proposed, this most likely will be in the form of cafes and restaurants. The reset of the development, including the  eight and twelve floor towers to the site frontage is to be residential apartments.  The central landscape is located over the basement car park. This car park provides all the parking for this development. This central landscape, as well as providing amenity space for residents and visitors to this development, must provide service vehicle access across the site. The planting in the central part of this site is maritime in  nature and is planted through a mulch reminiscent of a dune landscape.  The landscape proposals for this scheme were inspired by the adjacent coastal environment. The marks left by advancing and receding tides, maritime planting and the colours and hues of materials in this location all informed  decisions  made about the design elements of this scheme.  Client: Inner London Group Architect: Stock Woolstencroft

Marine Plaza Residential Mixed Use Development

The Oaks, Acton, London We were appointed by our client to provide landscape related information to support detailed planning submission for this proposed 144 residential units, 5,000m2 commercial space and 2,444m2 refurbished retail unit mixed use development located in west London. The site is located at the heart of Acton town centre and is intended to provide improved shopping facilities at ground level and significant housing above. It is part of the plan to continue to regenerate the area. At ground level, our proposals addressed the proposed buildings interface with the existing urban context. The needs of deliveries, commercial unit access and pedestrian access have all been considered within our design. The banding within the ground floor paving pattern responds to the elevational treatment of the building, providing a suitable context in which the building is to be located. In addition we have proposed new connection routes from the proposed development into an existing adjacent park. The intention of this additional proposal is to bring this existing under used park into common use and to create a safer, self policing environment. Our second and third floor proposals responds to the needs of the adjacent proposed residential units. Enclosed private patios are dedicated to all adjacent residential units. Communal spaces are proposed for use of all residents. These include hard and soft landscape elements and three informal play areas split of the two levels. In locations where roof are not publicly accessible, green roofs were proposed. We were commissioned by the client to carry out a landscape appraisal of this small park, formally a burial ground. This appraisal was prepared to support a detailed planning application for an adjacent site. The details of this report informed the boundary treatment between the two plots and the locations of proposed connection into the existing park. This document help to support the argument that the connections proposed would help to enliven and reinvigorate this under used public space. Landscape Institutes Work Stage: D Client: Acton Regeneration Co. Architect: StockWool

The Oaks, Acton, London – Mixed Use Development

Gutenborg, St. Petersburg, Russia We were commissioned by the Bryden Wood Architects to provide two landscape layouts for a typical plot on this £1bn, 15,600 apartment development. Our information formed part of the architect’s bid submission to develop a chassis design in which our team was successful. Our proposals needed to consider the interface between the public and private realm, provide meaningful public open space and to specify plant material suitable for this environment. Client: SPb Renovation Architect: Bryden Wood Architects

Gutenborg, St Petersburg, Russia, Mixed Use Residential Development

 

Aberfeldy New Village London  We were approached by  the lead  consultant to join them as part of  a team to produce landscape related information as part of a bid for the first phase of this mixed use development in east London.   Our proposals needed to address the requirements of the various spaces including public, semi-public, and semi-private realm. Part of the brief, being the first of a number of phases of this development, was to appropriately connect the main access route (running north south through the development) to the existing pedestrian thoroughfare to the south. Careful manipulation of levels was necessary to ensure all areas were accessible to all  as the existing carriageway to the south is two metres higher than the FFL of the adjacent proposed buildings. The retention of a significant line of existing trees in this  location was also essential.    The proposals for the main carriageways through this part of the site adopted the principals of shared surfaces with similar paring material proposed for both ‘carriageway’ and ‘footway’. A public square is proposed at their intersection with the intention of occasional community events and markets.   Architect Stock Woolstencroft

Aberfeldy Residential Home Zone Development

Ruckholt Road, Leytonstone  We were commissioned to provide landscape related information for a detailed planning application for this proposed 150 unit residential development located in north London.  The architecture fronts onto the three existing roads and one newly created pedestrian access route to the west of the site. This arrangement creates a communal courtyard space for the use of the residents of this development. The proposals also accommodates below ground parking which is located below the buildings and the courtyard space to the south of the site.   The courtyard landscape has been designed to be visually pleasing when viewed from the residential units. The proposals create a variety of spaces bound by blocks of hedge and tree planting in which the residents can enjoy the landscape with a feeling of privacy. The paving arrangement provides circulation routes through the space and subtly incorporates a service vehicle access. An element of natural play has also been incorporated into the design of the space.  Finally, the proposed landscape design considers the requirements of the existing trees to be retained located outside the plot boundary to the north and east of the site.  Client Glyn Hopkins Ltd  Architect Stock Woolstencroft  Planning Consultant Studio Aitken

Ruckholt Residential Development

We were appointed by a developer client to reconfigure a consented scheme in order that it may be resubmitted to the local authority for approval. We were then tasked to prepare landscape architects  information to satisfy Conditions, produce full tender and construction packages of information to enable the external works to be built and finally to monitor the on site works.  This new build residential scheme is located on a brown field site of a former factory. There were no existing trees on site and the plot was considered to be of low ecological value by our ecological consultant.  Contamination, surface water drainage, existing levels and the interface at the plot boundary all needed to be considered as part of the design process. The access and circulation of fire tender, refuse and delivery vehicles were accommodated within our carriageway design.  Part of the car parking for the site is located under the north residential block and carriageway. In this location the entire landscape design is located over a podium deck and has been detailed accordingly.  The site has been designed as a 'Home Zone' with shared surfaces throughout. Where possible all ground floor units were given private gardens with a patio and some planting. A dedicated under 5’s play area has been incorporated into the public realm landscape and a linear park has been located to the rear of the development.  Client Galliard Homes  Architect Fleming Maguire Architects

Silver Works, Collindale, London

 

 

We were appointed by a developer client to provide landscape architect’s information to support a detailed Planning application for this proposed residential development in north London. This development plot was a former car parking area located within the New River Conservation Area. It is bound on all sides by existing party walls. Access to the site is restricted to a single route off Chadwell Street and it was anticipated that the final proposal would not accommodate any on site vehicles. Surrounding the site are a number of existing trees. The site wide masterplan needed to consider the location of these trees within its design. In addition the detailing at ground level was carefully considered so as to minimise the potential detrimental impact of ground works on their health. Our landscape design needed to consider the pedestrian circulation route through the site. As the site is relatively compact, overlooking needed to be carefully considered. Our landscape architects introduced as much planting as possible to provide a sense of privacy. Finally, as a significant proportion of the residential development is to be located below ground level we needed to carefully consider the lower ground floor spaces. We needed to introduce planting at the upper level to provide privacy whilst allowing in as much natural daylight to the lower ground floor level as possible.

Chadwell Street, Islington Landscape Design

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: